Aanvullen kan via supplementen, een B-complex of voeding rijk aan B2, zoals zuivel, eieren, amandelen, champignons en spinazie.

Vitamine B2 tekort? Dit zijn de onbekende oorzaken (+ oplossing)
|
|
Tijd om te lezen 5 min
|
|
Tijd om te lezen 5 min
Heb jij weleens stilgestaan bij je inname van vitamine B2? Grote kans van niet. Veel mensen weten heel wat over de meer bekende vitamines zoals C en D, maar B2 (riboflavine) staat zelden in de spotlights.
Maar we krijgen het via onze voeding vaak lang niet genoeg binnen. Volgens het RIVM heeft ongeveer 19–51% van de volwassenen in Nederland mogelijk een lage inname van B2. (1)
Terwijl B2 belangrijke taken heeft voor onze gezondheid: Het helpt je energie vrijmaken uit voeding en is onder andere goed voor je zenuwstelsel, huid, slijmvliezen en je gezichtsvermogen.
In dit artikel zoom ik in op wat er gebeurt als je inname te laag is: De belangrijkste oorzaken, hoe je het herkent en wat je nú kunt doen om je B2 weer aan te vullen.
Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot klachten zoals kloofjes in de mondhoeken, huidproblemen, branderige ogen en vermoeidheid.
Risico’s ontstaan vooral bij te weinig zuivel/ei-inname, slechte opname in de darmen, alcoholmisbruik of verhoogde behoefte tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Aanvullen kan via supplementen, een B-complex of voeding rijk aan B2, zoals zuivel, eieren, amandelen, champignons en spinazie.
Een B2-tekort sluipt er vaak langzaam in. Klachten zijn soms vaag, maar het typische patroon zie je rond de mond, keel, huid en ogen.
Herken jij dit?
Goed om te weten: Vitamine B2 helpt je lichaam ijzer te benutten en hemoglobine (Hb) te maken. Krijg je te weinig B2, dan kan je Hb dalen (zelfs als je genoeg ijzer eet) waardoor je je sneller moe en bleek voelt. Laat bij een lage Hb daarom niet alleen ijzer, maar ook B2 checken. (2)
Veel Nederlanders halen volgens het RIVM niet elke dag genoeg B2 uit eten. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook te lage B2-waardes in je bloed hebt. Je lichaam kan best wat opvangen.
Echte tekorten zijn dan ook vrij zeldzaam. Toch kan het, wanneer je structureel weinig bronnen eet of vitamines slechter opneemt, wel voorkomen.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
Goed om te weten: Goed om te weten: B2 is lichtgevoelig. Laat zuivelproducten zoals melk of yoghurt dus niet in fel licht staan (bijvoorbeeld in een glazen fles op het aanrecht), want dan kan het B2-gehalte dalen.
Heb je een B2 tekort? Dan kun je vandaag nog beginnen met het aanvullen.
Goed om te weten: Blijven je klachten aanhouden en hoor je misschien bij een risicogroep (vegan, maagverkleining, veel alcohol)? Maak dan even een afspraak met je (huis)arts. Die kan je B2 status eenvoudig checken en met je meekijken naar de oorzaak.
Dit zijn de richtlijnen in Nederland:
Goed om te weten: B-vitamines zijn wateroplosbaar, dus van B2 krijg je via voeding niet snel te veel. Een overschot plas je meestal uit. Omdat riboflavine (vitamine B2) van nature felgeel is, kan je urine na B2-rijke voeding of een supplement tijdelijk “neongeel” kleuren. Dat is onschuldig. (8)
Om een B2 tekort in de eerste instantie te voorkomen, zorg ik voor voldoende afwisseling in mijn voeding. Nu houd ik zelf erg van zuivel en eet daar makkelijk voldoende van.
Het is op die manier niet heel moeilijk om voldoende B2 te eten. Door alleen al deze twee gerechten zit ik al op meer dan 80% van mijn ADH!
Als ondersteuning raad ik je een B-complex aan waarbij de vitamines in een goede verhouding zijn samengevoegd, met veilige doseringen. Hoe dat er precies uitziet lees je in mijn gids over het beste vitamine B-complex.
Extra tip: Riboflavine (B2) is wateroplosbaar, dus bij koken in veel water spoelt er meer uit. Stomen, grillen/roosteren en roerbakken behouden meer B2. Kook je toch? Gebruik het kookvocht voor een soep of saus, en kook kort met weinig water.