Vegan omega-3 vetzuren
Of je nu geen vis lust, een visallergie hebt of uit bepaalde overtuigingen liever geen dierlijke producten wilt eten, vegan omega 3 is een goed alternatief voor visolie.
Vegan omega-3 bevat dezelfde omega-3 vetzuren als vis, maar dan zonder de dierlijke oorsprong. Het wordt voornamelijk gewonnen uit algen.
Is vegan omega 3 hetzelfde als algenolie?
Ja zeker. Vegan omega 3 wordt gewonnen uit algen, de primaire bron van de essentiële vetzuren DHA en EPA. Het is dus hetzelfde als algenolie, maar wordt vaak vegan omega 3 genoemd.
Je zult allerlei verschillende termen tegenkomen in je zoektocht naar een goed alternatief voor visolie. Zo wordt algenolie ook wel vegan omega 3 of zelfs vegan visolie genoemd. Allemaal andere benamingen voor hetzelfde product: Algenolie.
Over DHA en EPA
DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, ofwel omega 3 vetzuren.
Wat belangrijk is, is dat je omega 3 supplementen beide vetzuren bevatten. Dat geeft namelijk de meeste gezondheidsvoordelen:
- DHA en EPA als duo is goed voor je hart en je bloeddruk, wanneer je dagelijks 3 gram binnenkrijgt (of maximaal 5 wanneer je ook supplementen gebruikt).
- DHA is op zichzelf staand ook een belangrijke bouwsteen voor je hersenen en speelt een rol in het functioneren van je netvlies (ogen), mits je dagelijks 250 mg binnen krijgt.
Waarom kiezen voor vegan omega 3?
Vegan omega 3 is een heel goed alternatief voor visolie, vooral voor wie geen dierlijke producten wil gebruiken. Hier zijn drie belangrijke voordelen van vegan omega 3.
-
Net zo effectief als visolie
Studies tonen aan dat de opname van omega 3 uit plantaardige bronnen even efficiënt is als uit vis, wat betekent dat je dezelfde gezondheidsvoordelen kunt ervaren, zonder vis te eten. -
Duurzaam en diervriendelijk
In tegenstelling tot visolie wordt vegan omega 3 vaak gewonnen uit algen, wat een hernieuwbare bron is. Dit maakt het niet alleen diervriendelijk, maar ook milieuvriendelijker, doordat de ecologische impact van visvangst wordt vermeden. -
Geschikt voor alle dieetwensen
Of je nu veganist, vegetariër bent of gewoon niet van vis houdt, vegan omega 3 is een toegankelijke optie voor iedereen die zijn of haar omega 3-inname wil verhogen op een manier die past bij hun levensstijl.
Omega 3 in spirulina en chlorella
Spirulina en Chlorella zijn twee bekende algen die vaak worden gebruikt als voedingssupplementen, maar ze bevatten geen significante hoeveelheden omega 3 vetzuren.
Het lijkt erop dat het vooral de antioxidanten zijn in deze algen, die verantwoordelijk zijn voor hun gezondheidseffecten. (1)
In het kort: Hoewel Spirulina en Chlorella veel gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze geen goede alternatieven voor de omega-3 vetzuren die je uit algenolie haalt.
Hoe zit het met plantaardige omega 3 uit lijnzaadolie?
Naast DHA en EPA, is er nog een derde bekende omega 3 vetzuur: ALA (alfa linoleenzuur).
Het zit in bepaalde plantaardige oliën, lijnzaad, walnoten en chia.
Omdat ALA in je lichaam eerst moet worden omgezet naar DHA en EPA, is het niet zo direct bruikbaar voor je lichaam als algenolie of visolie.
Daarbij komt dat deze omzetting ook niet zo efficiënt is. Van alle ALA dat je inneemt, wordt maar 5-10 % omgezet in EPA en slechts 1 % in DHA. (2)
Kortom: Algenolie (vegan omega 3) of visolie zijn dus betere keuzes dan bijvoorbeeld lijnzaadolie, als je efficiënt je omega 3 vetzuren wilt aanvullen.
Conclusie: Is vegan omega 3 voor jou?
Vegan omega-3 is een uitstekende optie voor wie de gezondheidsvoordelen van DHA en EPA wil ervaren zonder visolie te gebruiken.
Of je nu veganistisch eet of simpelweg je inname van dierlijke producten wilt verminderen, algenolie is een effectieve en duurzame bron van DHA en EPA.
Andere plantaardige bronnen zoals spirulina, chlorella en lijnzaadolie bevatten ook omega-3, maar in kleinere hoeveelheden.
Vegan DHA en EPA uit algenolie bieden dus een krachtige en milieuvriendelijke oplossing.
Gebruikte Bronnen
- Santos, H. O., Price, J. C., & Bueno, A. A. (2020). Beyond Fish Oil Supplementation: The Effects of Alternative Plant Sources of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids upon Lipid Indexes and Cardiometabolic Biomarkers—An Overview. Nutrients, 12(10), 3159. https://doi.org/10.3390/nu12103159
- Chen, H., Deng, G., Zhou, Q., Chu, X., Su, M., Wei, Y., Li, L., & Zhang, Z. (2020). Effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acidversusα-linolenic acid supplementation on cardiometabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Food & Function, 11(3), 1919–1932. https://doi.org/10.1039/c9fo03052b