
Gevoeligheid voor insuline verhogen? Deze 6 natuurlijke methoden helpen je
|
|
Leesduur: 5 min
|
|
Leesduur: 5 min
Onder goede omstandigheden is je lichaam gevoelig voor insuline. Helaas kan het ook voorkomen dat je lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline, waardoor suiker en koolhydraten uit voeding niet goed omgezet kunnen worden .
Dit wil je liever vermijden, omdat een steeds grotere ongevoeligheid voor insuline kan leiden tot insulineresistentie. Insulineresistentie is weer een voorstadium van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd.
Gelukkig zijn er genoeg manieren om je insulinegevoeligheid weer te verhogen. We geven hiervoor 6 natuurlijke methoden.
Ongezonde voeding, overgewicht, weinig beweging en stress verminderen insulinegevoeligheid, wat kan leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2.
Gezonde voeding, krachttraining, voldoende slaap, stressvermindering en zonlicht verhogen insulinegevoeligheid en helpen een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.
Beperk suiker en bewerkte voeding, doe aan intermittent fasting, wissel kracht- en conditietraining af en zorg voor ontspanning en slaap.
Om te beginnen is het goed om te weten hoe en waarvoor insuline werkt. Wanneer je koolhydraten en suiker eet, verhoogt het gehalte suiker in je bloed; je bloedsuikerspiegel.
Insuline wordt dan aangemaakt in de alvleesklier en dit hormoon helpt om suiker uit het bloed op te nemen in de cellen. De suikers worden dan omgezet in glycogeen, wat je spieren en lever opslaan om later als energie te gebruiken. De bloedsuiker daalt dan weer.
Wanneer je lichaam dus op een gezonde manier gevoelig is voor insuline, is er een normale hoeveelheid insuline nodig om suiker op te slaan in de cellen als glycogeen. De bloedsuiker stijgt wanneer je eet, maar daalt ook snel genoeg weer wanneer suikers worden opgeslagen. Je hebt dan een stabiele bloedsuikerspiegel.
Wanneer je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline, werkt dat eigenlijk op drie manieren nadelig in de stofwisseling:
Wanneer de cellen steeds ongevoeliger worden voor insuline, kan dit op gegeven moment leiden tot insulineresistentie. Dit is het voorstadium van diabetes.
Er zijn verschillende redenen waardoor een ongevoeligheid voor insuline kan ontstaan.
Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om je gevoeligheid voor insuline weer te verhogen. De verschillende methoden versterken elkaar en voor het beste langetermijnresultaat, voeg je deze tips langdurig toe aan je routines.
Het is misschien een open deur, maar gezonde voeding is erg belangrijk bij het verhogen van de gevoeligheid van je lichaam voor insuline.
Goede tips hierbij zijn:
Het is bewezen dat sporten erg goed werkt bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid[4]. Sporten zorgt ervoor dat cellen weer meer gaan reageren op insuline en dat suiker dus weer omgezet kan worden in glycogeen in de spieren en lever.
Belangrijke tips hierbij zijn:
Zoals eerder gezegd heeft overgewicht en visceraal vet een direct verband met een lagere gevoeligheid voor insuline. Het is dan ook van belang om aan een gezond gewicht te werken, wanneer je de gevoeligheid van je cellen voor insuline wil verbeteren. De bovenstaande tips over beweging en gezond eten helpen hierbij.
Wanneer je veel stress hebt, is er veel cortisol in je lichaam. Verhoogde hoeveelheden cortisol in het lichaam, verminderen de gevoeligheid voor insuline. Meer ontspanning en rust zijn daarom belangrijk.
Manieren om stress te verminderen zijn:
Naast dat zonlicht een positieve invloed heeft op de stemming en de aanmaak van vitamine D, verhoogt het ook de gevoeligheid voor insuline[5]. Elke dag naar buiten en regelmatig in de zon zijn is dus aan te raden. Wel is het belangrijk om zonnebescherming te gebruiken en in de middaguren de zon te vermijden.
Korte slaap heeft een verband met diabetes type 2 en een minder stabiele bloedsuikerspiegel[6]. Het verzorgen van een goede nachtrust kan helpen om de gevoeligheid voor insuline wil verhogen.
Tips voor beter slapen: