
5 Bijzondere toepassingen van cannabis in de medische wereld
|
|
Leesduur: 5 min
|
|
Leesduur: 5 min
Cannabis heeft lang een beladen imago gehad. Toch groeit wereldwijd de belangstelling voor de mogelijke medische inzet ervan.
Niet als wondermiddel, maar als aanvulling bij bepaalde klachten. Een belangrijke reden van de groeiende populariteit is dat cannabis vaak minder bijwerkingen geeft dan klassieke medicijnen.
Cannabis kan symptomen verlichten bij pijn, misselijkheid, eetlustverlies en tremoren.
Sterk minder bijwerkingen dan opiaten: daarom groeit medische interesse, toch blijft aanvullend gebruik en maatwerk essentieel.
Gebruik altijd onder begeleiding van een arts. Let op duizeligheid, hartslag, neerslachtigheid en verslaving.
Dit zijn vijf voorbeelden waarin cannabis onderzocht wordt als mogelijke ondersteuning:
Voor mensen met aanhoudende pijn – zoals zenuwpijn, pijn door kanker of spasticiteit bij MS – wordt cannabis steeds vaker onderzocht als optie binnen de behandeling.
In vergelijking met zware pijnstillers, zoals opiaten, zou cannabis interessant kunnen zijn omdat het minder risico geeft op fysieke afhankelijkheid.
Een systematische reviewstudie uit 2021 keek naar het effect van cannabis bij neuropathische pijn. Hoewel de resultaten varieerden, lieten sommige studies een positief effect zien. (1)(2)
Bij spasticiteit door MS wordt een combinatie van verschillende stoffen uit cannabis soms al voorgeschreven. Klinische onderzoeken laten zien dat dit in sommige gevallen verlichting kan geven. (3)
Misselijkheid door chemotherapie kan zwaar wegen op het dagelijks leven van kankerpatiënten.
Steeds vaker wordt het medicijn dronabinol voorgeschreven, een synthetische vorm van een bekende stof uit cannabis.
Onderzoekers vergelijken dit soort middelen met standaardbehandelingen tegen misselijkheid. En daaruit blijkt dat sommige patiënten zich beter voelen bij het gebruik van cannabismiddelen, ondanks de bijwerkingen die het soms met zich meebrengt, zoals duizeligheid en slaperigheid. (4)
Dat je trek krijgt van cannabis – de welbekende "munchies" – is voor veel mensen herkenbaar. Maar kan dat effect ook medisch ingezet worden?
Onderzoekers kijken of dit nuttig kan zijn bij mensen met bijvoorbeeld HIV/AIDS of kanker, waar verlies van eetlust en gewichtsverlies een serieus probleem kunnen zijn. Ze onderzoeken of stoffen uit cannabis via het activeren van CB1-receptoren in het lichaam de eetlust kunnen beïnvloeden.
De uitkomsten zijn voorlopig nog gemengd. Sommige studies laten een licht positief effect zien, andere vinden geen verschil met een placebo. Meer en groter onderzoek is nodig om hier echt duidelijkheid over te krijgen. (5)(6)
In de palliatieve zorg wordt gekeken of cannabisproducten kunnen bijdragen aan comfort en welzijn in de laatste levensfase. Hoewel onderzoek nog volop loopt, zijn er al wat interessante aanwijzingen.
Bijvoorbeeld: Sommige kleine studies (vaak met patiëntengroepen zoals mensen met kanker of dementie) melden dat cannabis mogelijk kan bijdragen aan het verlichten van symptomen zoals pijn, vermoeidheid of eetlustverlies. (7)
Toch is de kwaliteit van dit bewijs laag, en de uitkomsten verschillen per patiënt. Het blijft dus maatwerk, vaak in overleg tussen arts en patiënt.
Ook mensen met Parkinson of MS gebruiken tegenwoordig vaker cannabis in de hoop op verlichting van tremoren of stijfheid.
De exacte werking is nog niet duidelijk. Maar het endocannabinoïde systeem – dat betrokken is bij beweging en spierspanning – lijkt hierbij een rol te spelen.
Cannabis zou via dit systeem invloed kunnen hebben op de verwerking van signalen in de hersenen. Dat kan in sommige gevallen verlichting geven, al is het effect per persoon verschillend. (8)
Het gaat hier om symptomatische verlichting , niet om genezing. Daarom is verder onderzoek nodig naar de juiste vormen, doseringen en voor wie het zinvol kan zijn.
Hoewel cannabis in sommige situaties verlichting kan geven, is het geen middel dat je zomaar moet gebruiken. Zeker niet als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt. Overleg altijd met je arts voordat je ermee begint.
Bovendien is cannabis niet voor iedereen geschikt.
Mogelijke risico’s zijn:
Daarnaast is de kwaliteit van cannabis belangrijk. De samenstelling van de werkzame stoffen kan sterk verschillen. Daarom is het verstandig om – als je het medisch gebruikt – dit via je behandelaar te regelen.
Gebruik je het zonder medische indicatie? Kies dan voor een betrouwbare coffeeshop in Amsterdam met betrouwbare producten.
Cannabis biedt op sommige vlakken interessante mogelijkheden, zeker als aanvullende ondersteuning bij bepaalde klachten. Maar het is geen onschuldig kruidje – gebruik het dus niet zomaar.
Er loopt wereldwijd veel onderzoek, en de komende jaren zullen we waarschijnlijk meer te weten komen over veilige en effectieve toepassingen.
Twijfel je of het iets voor jou is? Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts (of huisarts).