Omega-3 voor kinderen: de voordelen en tips voor je aankoop

Omega-3 voor kinderen: de voordelen en tips voor je aankoop

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

Gepubliceerd op:

|

Leesduur: 8 min

DHA, een vetzuur uit omega-3, ondersteunt de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen en het brein, mits je kind dagelijks voldoende binnenkrijgt (250 mg DHA per dag).

Maar omdat veel kinderen vis niet lekker vinden of de geur niet prettig vinden, lukt dat lang niet altijd. Wil je er toch zeker van zijn dat je kind voldoende van deze gezonde vetzuren binnenkrijgt?

Dan is het slim om omega-3 in de vorm van een supplement te geven. Daarbij is het belangrijk dat je kiest voor een product met de juiste samenstelling en dosering. Niet elke omega-3 olie voldoet namelijk aan wat kinderen nodig hebben.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een goede omega-3 voor kinderen.

Omega-3 met voldoende DHA (≥250 mg) en EPA (≥100 mg) ondersteunt de ontwikkeling van hersenen, gezichtsvermogen en hartgezondheid bij kinderen.

Kies voor vloeibare olie met een lage Totox-waarde (<10) en natuurlijke aroma’s. Vermijd capsules voor eenvoudigere inname.

Bewaar gekoeld, meng in yoghurt of smoothies en geef tijdens de maaltijd voor optimale opname en minder bijwerkingen.

Voordelen van omega-3 voor kinderen

Omega-3 (of visolie) is goed voor je kind, maar alleen als het supplement genoeg DHA (en soms EPA) bevat.

Dit zijn de bewezen voordelen van visolie (0mega-3) bij de juiste hoeveelheid:

  • DHA helpt bij de normale ontwikkeling van de hersenen - Vanaf 250 mg DHA per dag
    DHA ondersteunt het gezichtsvermogen van jonge kinderen - Vanaf 100 mg DHA per dag
  • DHA en EPA samen dragen bij aan een gezond hart - Vanaf 250 mg DHA + EPA per dag

Krijgt je kind weinig vette vis binnen? Dan kan een goed omega-3 supplement helpen om deze voordelen toch mee te krijgen.

Goed om te weten: Vloeibare omega-3 voor kinderen is verkrijgbaar als algenolie of speciale visolie voor kinderen. Daarbij is de dosering en smaak aangepast aan de behoeften van je kind.

Criteria voor het kopen van omega-3 voor kinderen

Maar let op, want niet elke omega-3 olie is geschikt voor kinderen. Sommige producten hebben een nare vis smaak, bevatten te weinig werkzame stoffen of zijn lastig in te nemen.

Let daarom op de volgende punten als je een goede algenolie of visolie voor je kind zoekt:

1. Vloeibare vorm (geen capsules)

De meeste kinderen vinden het slikken van grote capsules lastig. Een vloeibare omega-3 olie is makkelijker toe te dienen, zoals op een lepeltje, door de yoghurt of in een smoothie.

Zo wordt het nemen van een supplement geen strijd aan tafel.

2. Een lage Totox-waarde

Kies voor een olie met een lage Totox-waarde (liefst onder de 10). (1)

De Totox-waarde geeft aan in hoeverre de olie is geoxideerd. Hoe lager deze waarde, hoe verser de olie en hoe minder het naar vis smaakt en ruikt. Andersom kan een hoge oxidatiegraad de geur en smaak versterken, wat kinderen vaak vies vinden.

3. Een toegevoegd aroma

Kinderen zijn gevoelig voor geur en smaak. Een natuurlijke aroma , zoals aardbei, citroen of framboos helpt om de typische vis smaak te maskeren.

Let erop dat het gaat om een natuurlijk aroma, zonder kunstmatige toevoegingen of zoetstoffen.

4. De dosering EPA en DHA

De hoeveelheid werkzame stoffen is cruciaal in omega-3 supplementen voor kinderen. Vanaf 4 jaar is een dosering van 500 tot 1000 mg EPA + DHA per dag een mooie richtlijn. (2)

Welke soorten omega-3 zijn het beste voor kinderen

Omega-3 is een verzamelnaam voor verschillende vetzuren, waarvan DHA en EPA het belangrijkst zijn voor kinderen.

Deze vind je vooral in vette vis, visolie en algenolie.

EPA en DHA – de directe, actieve vormen (uit vis of algen)

EPA en DHA zijn de vormen die het lichaam direct kan gebruiken. Ze hoeven niet eerst omgezet te worden en worden goed opgenomen.

Deze vetzuren zitten in dierlijke bronnen zoals vette vis en krill, maar ook in algen – een plantaardig alternatief voor wie liever geen dierlijke producten gebruikt.

DHA en EPA uit algen -of visolie is goed voor:

  • Vooral DHA speelt een rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de hersenen (maar alleen bij een voldoende dagelijkse inname)
  • EPA , samen met DHA, ondersteunt de normale werking van het hart als je kind er genoeg van binnenkrijgt

ALA – de indirecte, plantaardige vorm (uit zaden en noten)

ALA (alfa-linoleenzuur) is een plantaardige omega-3 vetzuur dat voorkomt in onder andere lijnzaad, chiazaad en walnoten.

Hoewel ALA gezond is, levert het niet dezelfde voordelen als EPA en DHA. Het lichaam moet ALA namelijk eerst omzetten, en dat gebeurt maar in hele kleine hoeveelheden: vaak minder dan 10%, en bij kinderen waarschijnlijk nog minder. (3) (4)

Kortom: Voor de bewezen gezondheidseffecten kies je beter voor een supplement met EPA en DHA.

Tips om vloeibare visolie voor kinderen te verwerken in voeding

Ook met aardbei of citroen als smaakje vinden sommige kinderen visolie nog steeds vies. Zeker kieskeurige eters proeven de olie overal doorheen. Gelukkig kun je het goed verstoppen in voeding (als je het slim aanpakt).

Tip 1: Meng de olie met voeding

Vloeibare visolie voor kinderen verstoppen in voeding werkt het beste in koude of lauwe gerechten met een zachte smaak. Denk aan:

  • (Plantaardige) yoghurt, vla of kwark
  • Smoothies – vooral met banaan, mango, peer of aardbei
  • Havermoutpap – afgekoeld of lauw
  • Appelmoes of perenmoes
  • Pindakaas of notenpasta – mengen en uitsmeren op brood of cracker

Tip 2: Mix liever niet met warme of zure dranken en gerechten

  • Verhitting kan de omega-3 vetzuren afbreken, waardoor ze minder effectief worden
  • Zure sappen zoals sinaasappelsap versterken juist de vissmaak

Tip 3: Laat kinderen zelf kiezen waar je de omega-3 in doet

Als kinderen controle ervaren, zijn ze vaak minder afwijzend. Als voorbeeld nemen mijn kinderen de visolie het liefst niet verstopt maar gewoon puur op een lepeltje. We maken er dan een grapje bij: ´VIESolie´ noemen we het.

Zelf druppelen op de lepel en tellen (aantal druppels) vinden ze ook te gek (vooral de jongste).

Tip 4: Bewaar omega-3 olie in de koelkast

  • Wist je dat koude visolie minder sterk ruikt en smaakt? Bewaar het flesje daarom in de koelkast.
  • Extra voordeel: Kou helpt oxidatie vertragen, waardoor de olie langer vers blijft en minder snel ranzig wordt. Dit geldt voor zowel algen als visolie. (5) (6)

Omega-3 rijke voeding voor kinderen (mijn top 5)

Het is natuurlijk helemaal mooi als je kind voldoende (of in elk geval een groot deel) van zijn of haar omega-3 behoefte uit voeding haalt. En dat kan ook prima. Er zijn namelijk genoeg voedzame én kindvriendelijke opties die je makkelijk in het dagelijks menu verwerkt.

Dit zijn mijn favoriete bronnen (maar vooral die van de kinderen):

  1. Zalm (bij voorkeur wilde zalm) - Rijk aan zowel EPA als DHA. Makkelijk te verwerken in wraps of als zalmburger. Kies het liefst voor wilde zalm, die bevat vaak iets meer omega-3 dan gekweekte. (7)
  2. Makreel of haring - Heel hoog in omega-3, maar wel met een uitgesproken smaak. Je kan eventueel een smeersel maken van haring en van makreel maak je heerlijke pastasaus. Een favoriet van mijn kinderen.
  3. Sardientjes - Klein maar krachtig. Sardientjes op de pizza of op een toastje doen het hier goed. Vanwege het zoutgehalte kun je sardientjes beter niet te vaak geven (eens per week is prima).
  4. Eieren - Sommige eieren zijn verrijkt doordat de kip omega-3-rijk voer heeft gekregen. Handig als je kind geen vis lust. Om te weten of de eieren verrijkt zijn, kijk je op het doosje, daar moet op staan of de kip omega-3 rijke voeding kreeg.
  5. Lijnzaad (gemalen) - Bevat ALA en dus geen directe bron van DHA/EPA. Toch is lijnzaad een mooie plantaardige aanvulling. Strooi wat gebroken lijnzaad of lijnzaadpoeder over yoghurt. Ook door de havermout werkt het erg goed.

Bijwerkingen van omega-3

Omega-3 supplementen zijn veilig voor kinderen wanneer ze worden gebruikt volgens de aanbevolen dosering. Over het algemeen komen bijwerkingen niet voor.

In enkele gevallen werden deze klachten gemeld:

  • Milde buikklachten - Sommige kinderen kunnen last krijgen van milde misselijkheid, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit komt vaker voor bij hogere doseringen (>1 gram per dag) en wordt minder als de olie bij een maaltijd wordt ingenomen. (8)
  • Boeren met vissmaak - Vooral bij vloeibare vorm of bij oxidatie. Komt minder vaak voor bij gekoelde olie of producten met een mild aroma.
  • Lichtere of dunnere ontlasting - Bij hogere doseringen (>1–2 gram/dag) kan omega-3 olie de stoelgang beïnvloeden. Dit effect is meestal mild en tijdelijk. (8)

Vloeibare omega-3 kopen?

Onze  omega-3 vloeibaar framboos (Frambomega) is speciaal ontwikkeld voor kinderen: Rijk aan DHA en EPA, mild van smaak én makkelijk in te nemen.

Met 750 mg DHA en 250 mg EPA per theelepel zit je kind direct goed qua dosering.

Dankzij het natuurlijke frambozenaroma proeven de meeste kinderen geen vis en is daarmee ideaal voor kieskeurige eters.

Goed om te weten: De olie is afkomstig van duurzame visvangst (gecertificeerd) en bevat een extra lage Totox-waarde (maximale versheid en minimale oxidatie). Een betrouwbare en kindvriendelijke keuze voor elke dag.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen

  1. Jairoun, A. A., Shahwan, M., & Zyoud, S. H. (2020). Fish oil supplements, oxidative status, and compliance behaviour: Regulatory challenges and opportunities. PLoS ONE, 15(12), e0244688.  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0244688
  2. European Food Safety Authority. (2012b, juli 27). Tolerable Upper Intake Level of EPA, DHA and DPA.  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
  3. Takić, M., Ranković, S., Girek, Z., Pavlović, S., Jovanović, P., Jovanović, V., & Šarac, I. (2024). Current Insights into the Effects of Dietary α-Linolenic Acid Focusing on Alterations of Polyunsaturated Fatty Acid Profiles in Metabolic Syndrome. International Journal Of Molecular Sciences, 25(9), 4909.  https://doi.org/10.3390/ijms25094909
  4. Turck, D., Bohn, T., Castenmiller, J., De Henauw, S., Hirsch‐Ernst, K. I., Knutsen, H. K., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Peláez, C., Pentieva, K., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Bresson, J., & Siani, A. (2022). Scientific advice related to nutrient profiling for the development of harmonised mandatory front‐of‐pack nutrition labelling and the setting of nutrient profiles for restricting nutrition and health claims on foods. EFSA Journal, 20(4).  https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7259
  5. Ismail, A., Bannenberg, G., Rice, H. B., Schutt, E., & MacKay, D. (2016). Oxidation in EPA‐ and DHA‐rich oils: an overview. Lipid Technology, 28(3–4), 55–59.  https://doi.org/10.1002/lite.201600013
  6. Boran, G., Karaçam, H., & Boran, M. (2005). Changes in the quality of fish oils due to storage temperature and time. Food Chemistry, 98(4), 693–698.  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.06.041
  7. Molversmyr, E., Devle, H. M., Naess‐Andresen, C. F., & Ekeberg, D. (2022). Identification and quantification of lipids in wild and farmed Atlantic salmon (Salmo salar), and salmon feed by GC‐MS. Food Science & Nutrition, 10(9), 3117–3127.  https://doi.org/10.1002/fsn3.2911
  8. European Food Safety Authority. (2012, 27 juli). Tolerable Upper Intake Level of EPA, DHA and DPA.  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815